Radiodukumentärer is the new black

Jag har en ny kärlek i livet. En kärlek som heter radiodukumentär. Det är något helt speciellt med att berätta med enbart ljud, i en tid av multimedia-overload. Det är så skönt och avkopplande att bara luta sig tillbaka och lyssna; forma egna bilder i huvudet.

Tacka vet jag Sveriges Radio. De har förvisso inte en prisbelönt dokumentärredaktion som den norska motsvarigheten, men SR:s dokumentärer håller hög kvalitet ändå. Jag ska därför tipsa om några program som är av intresse för bloggens tema. Varsågod mina vänner, här har ni något att lyssna på när ni ligger på stranden/i hängmattan under semestern (om ni nu är så lyckliga att ha något sådant).

Vem får bo i Europa? (-> direktlänk till mp3)
Ett program om islamofobi, antisemitism, invandringsmotstånd och främlingsfientlighet i EU.

Året nynazisterna skakade Sverige (-> direktlänk till mp3)
Under 90-talet trappades det nynazistiska våldet upp. 1999 blev året nynazisterna skakade Sverige då en fackligt aktiv syndikalist mördades, ett journalistpars bil sprängdes i Nacka och två poliser mördades i Malexander.

Den svenska Vietnamrörelsen (-> direktlänk till mp3)
Den svenska FNL-rörelsen fångade upp unga människor som tyckte att USAs krig i vietnam var orättvist och grymt. Sakta men säkert vände de opinonen med demonstrationer, bössinsamlingar och äggkastning mot USAs ambassadör. Och när Palme julen 1972 jämför USAs bombningar med nazisternas illdåd, så sparkar USAs president Nixon bakut.

Kurdmorden (-> direktlänk till mp3)
Under 70- och 80-talet ökar flyktingströmmarna till Sverige från länder som drabbats av krig. Från Turkiet kommer ett stort antal kurder som flyr undan den turkiska militärens förföljelser och förtryck.

Polismorden i Malexander (-> direktlänk till mp3)
Sommaren 1999 skulle etsa sig fast i folks medvetanden som den bästa sommaren på länge. Men för de anhöriga till polismännen Robert Karlström och Olle Borén hamnade det strålande vädret i skuggan av en ofattbar tragedi.

Mordet på Fadime (-> direktlänk till mp3)
Den 20 november 2001 håller 25-åriga Fadime Sahindal ett tal i Sveriges riksdag. Två månader senare är hon död.  Med två skott i huvudet, i hallen i sin systers lägenhet, skjuts Fadime till döds av sin egen far.

Den stora flyktingströmmen på 90-talet (-> direktlänk till mp3)
Svensk flyktingpolitik var länge något som aldrig diskuterades. Den skötte sig i praktiken själv. Ofta behövde Sverige hjälp med arbetskraft, på 60 å 70-talet kom människor från Grekland, Jugoslavien och sen även från Finland. Men i slutet på 80-talet kom flyktingarna inte till ett jobb. Dom kom från krig, från förföljelse.

Lasermannen (-> direktlänk till mp3)
Beväpnad med ett gevär med lasersikte spred han i början av 90-talet skräck bland Stockholms invandrargrupper – i media fick han namnet Lasermannen.

Trevlig lyssning!


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 svar till “Radiodukumentärer is the new black

  1. Jättebra med alla olika tips att lyssna på!!!
    men kåm igjen nurå Blatten, skriv nåt pråvåserande om svennar!!

  2. Bosse; det har kliat i fingrarna i hela veckan men jag har varit så sjuuuuukt upptagen och så har jag också en sambo och ett litet hårigt barn som gärna vill umgås med mig när jag inte jobbar.

    Men jag ska försöka klämma in ett inlägg idag! Jag har hittat något smaskigt och pråvåserande.

Lämna en kommentar